Musaka
K přípravě potřebujete:
- 500 g – mletého masa
- 1 kg – brambor nakrajené na malé kostičky
- 250 g – nakrájených čerstvých nebo sterilovaných rajčat
- 1 velká cibule
- 60 ml – olej
- 250 ml - vody
- 1 lžíce - sladké papriky
- sůl, pepř, čubrica, čerstvá zelená petržel
Postup:
Maso s trochou vody a mletou červenou paprikou se rozmíchá. Pak se přidají brambory, cibule, olej, sůl, pepř, čubrica, zelená petržel, voda vše se důkladně promíchá a dá se péct na 200°C do trouby. Po 20min. se přidají nakrájená rajčata a vše se znovu promíchá. Vrchní část zahladíme do roviny, aby byla připravená na zalivku a upečeme do zlatova.
Zálivka:
- 3 vejce
- 3 lžíce – hladké mouky
- 500 g – bulharského jogurtu
- 200 ml – mléka
- na špičku nože - jedlá soda
- sůl
Postup:
Vejce rošleháme, pak přidáme mouku a rozmícháme do hladka. Na konec se zamíchají ostatní suroviny. Takto připravená zálivka se naleje na připravené zapečené brambory a nechá se do zlatova zapéct.
Hotová musaka se servírují s bulharským jogurtem. Navrchní část se dají dvě lžíce bulharského jogurtu.